Betere concentratie nodig? Ruim je kamer op

Betere concentratie nodig? Ruim je kamer op

Misschien hadden we vroeger toch beter naar onze ouders moeten luisteren als ze weer riepen dat we onze kamer op moesten ruimen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een rommelig bureau je concentratie met 12 % verlaagt.

In dit artikel bespreek ik hoe een rommelige omgeving er voor zorgt dat je niet kan focussen. Aan het einde zal je precies weten waarom het essentieel is dat in ieder geval je bureau opgeruimd is, om concentratieproblemen te verminderen.

Onze hersenen en troep

Beeld je eens in dat je gefocust aan het studeren bent. Het gaat ontzettend soepel, totdat je ineens vanuit je ooghoek een grote spin over je bureau ziet lopen. Met een reflex wordt je aandacht hier automatisch naartoe getrokken. Je bent volledig afgeleid van wat je oorspronkelijk deed.

Dit is een vrij extreem voorbeeld, maar geeft wel goed aan hoe onze hersenen werken. Ze analyseren je omgeving continu voor dingen die relevant kunnen zijn voor jou.

Vanuit evolutionair perspectief is dit een goede eigenschap. Als je snel kon reageren op afwijkende prikkels uit je omgeving had je grotere kans om te overleven. Dan kon je de roofdieren in de buurt te slim af zijn.

Inmiddels is het gevaar van roofdieren vrij minimaal, maar werken onze hersenen nog hetzelfde. Als je brein iets in je omgeving opmerkt dat van belang kan zijn, trekt het je aandacht hier naartoe. Als er veel troep in je buurt ligt komen er meer prikkels bij je binnen en is er dus een hogere kans dat je afgeleid zal raken.

Het duidelijkste voorbeeld van een grote afleider is wel je telefoon. Je telefoon biedt je eindeloze mogelijkheden voor vermaak en connectie met de buitenwereld. Je brein zal je aandacht hier daarom vaak naartoe trekken als deze in je buurt ligt.

Maar dit geldt uiteraard voor veel meer zaken. Bijvoorbeeld een boek dat je nog wil lezen of een zak chips die op je bureau liggen.

To-do lijst: Opruimen

Naast het feit dat spullen in je omgeving je kunnen afleiden, kan het ook dat door de troep bepaalde gedachten op repeat staan. Iets in de trant van “het is echt een teringzooi hier” of “ik moet echt even opruimen”.

Deze gedachten blijven continu door je hoofd spoken zo lang er rommel ligt. Dit komt omdat je brein denkt dat deze informatie van belang is en niet wil dat je het vergeet. Zo kunnen deze gedachten steeds weer je aandacht gaan opeisen waardoor je afgeleid raakt van hetgeen je aan het doen bent.

Voor dit probleem zijn twee oplossingen mogelijk. De eerste is het meest voor de hand liggend: Ruim je troep nu direct op. Dan ben je meteen van het probleem af. De andere is om duidelijkheid te scheppen. Maak een beslissing wanneer je gaat opruimen en schrijf dit op. Zo geef je je hersenen duidelijkheid en kan je de gedachte loslaten, aangezien het op papier staat.

Samenvatting

Rommel in je omgeving is zonder dat we ons hier van bewust zijn een grote oorzaak van concentratieproblemen. Je brein scant namelijk continu alles wat in je buurt is en zorgt er voor dat je afgeleid raakt als deze iets relevants denkt te zien.

Er zijn twee redenen waarom rommel je concentratie kan verpesten:

  1. Als er veel rommel in je buurt ligt komen er meer prikkels binnen en is de kans groter dat je aandacht ergens anders
    naartoe getrokken wordt.
  2. Je gaat piekeren over de troep zelf of over het idee dat je eigenlijk zo moet opruimen.

In beide gevallen wordt onze aandacht steeds opnieuw weggetrokken van hetgeen waar we op willen focussen. Hierdoor kunnen we nooit lekker in de flow komen.

Oplossing

De simpelste oplossing is om een grote schoonmaak te houden. Zo ben je direct van alle problemen af. Echter, het kan zo zijn dat je hier nu geen tijd of motivatie voor hebt. Het is dan verstandig om in ieder geval je bureau op te ruimen.

Aangezien je hierdoor alsnog kan gaan piekeren over de rommel, is het ook aan te raden om alvast te besluiten wanneer je de rest gaat opruimen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *