Top 5 commitment devices voor een hogere productiviteit

focus-box-tijdens-studeren

Concentratieproblemen en een lage productiviteit worden vaak veroorzaakt door slechte gewoonten. Enkele veelvoorkomende hiervan zijn te laat naar bed gaan, overmatig telefoongebruik en te weinig lichaamsbeweging. Het is alleen zeer lastig om deze slechte gewoonten af te leren. Kijk hiervoor maar naar de statistieken wat betreft goede voornemens:

Rondom iedere jaarwisseling heeft ongeveer 80% van de Nederlanders goede voornemens voor het volgende jaar. Echter, het blijkt dat slechts 20% van de mensen deze doelen ook daadwerkelijk haalt op de lange termijn. Oftewel, het overgrote deel van de mensen lukt dit niet. Maar waarom niet?

In dit artikel gaan we in op de hoofdoorzaak van dit probleem en op de zeer effectief gebleken hulpmiddelen, genaamd commitment devices. Aan het eind van het artikel geven we je onze Top 5 Commitment Devices voor het behalen van een hogere productiviteit.

Te Weinig Wilskracht?

De uitspraak “Ik heb daarvoor nou eenmaal te weinig wilskracht” is onjuist. De hoeveelheid wilskracht die wij hebben is namelijk variabel. Deze fluctueert de hele dag op basis van dingen die we meemaken en beslissingen die we nemen. Dit komt duidelijk naar voren in het onderzoek over zelfbeheersing van psycholoog Roy Baumeister in 1998.

Baumeister liet alle proefpersonen plaatsnemen in een ruimte waar net chocoladekoekjes waren gebakken. Vervolgens zetten de onderzoekers deze koekjes en andere chocolade-hapjes neer op tafel. Naast deze traktaties zetten ze een bak met radijsjes. Toen kreeg de helft van de proefpersonen toestemming om de chocolade te eten maar de andere helft niet. Die was aangewezen op de radijsjes.

Vervolgens liet Baumeister iedereen een onmogelijk op te lossen puzzel maken. Wat bleek: De radijs-groep besloot de puzzel gemiddeld meer dan 2 x zo snel op te geven als de chocolade-groep!

Deze resultaten vormden de basis voor de theorie dat mensen een voorraad wilskracht hebben, die uitgeput kan raken (de ego depletion theorie).

Iedere beslissing die je neemt kost een bepaalde hoeveelheid wilskracht. Hoe moeilijker of zwaarder deze beslissing is, hoe meer wilskracht deze je kost. Het weerstaan van de chocolade kostte bij de radijs-groep een aanzienlijke hoeveelheid wilskracht, waardoor men vervolgens minder over had voor het oplossen van de puzzel.

We worden tegenwoordig meer dan ooit geconfronteerd met verleidingen, die ons van onze doelen kunnen afhouden; van fastfood bestellen tot scrollen op Instagram. Onze wilskracht wordt steeds vaker op de proef gesteld.

Volgens de Ego Depletion Theory is het dan ook geen succesvolle strategie om volledig op je eigen wilskracht te vertrouwen in het nastreven van een bepaald doel. Deze kracht zal bij gebrek aan een goede strategie in de loop van de tijd namelijk steeds verder afnemen. Wanneer het dieptepunt is bereikt, zal je je doelen even opzij schuiven en terugvallen in oude (slechte) gewoonten.

Commitment devices zijn ongelofelijk krachtig doordat ze goed gedrag verzekeren, zonder hier veel wilskracht aan te verspillen.

Wat zijn Commitment Devices?

Een commitment device is een manier om jezelf proactief te binden aan een toekomstige actie die gericht is op het behalen van een doel. Het oudste voorbeeld van een commitment device komt uit het oud-Griekse verhaal van Odysseus.

In het verhaal moest Odysseus zijn schip langs de Sirenen voeren. De Sirenen waren een soort halfvogel-halfvrouw wezens die ontzettend mooi konden zingen. Ze hadden echter nogal duistere motieven. Ze zongen namelijk zo mooi dat ze de schepelingen die langs kwamen, naar de rotsen toe lokten, waardoor hun schip hierop stuksloeg en de bemanning stierf.

Odysseus kende het gevaar en besloot niet op wilskracht te vertrouwen, maar om de oren van zijn bemanning te vullen met bijenwas, zodat ze niets konden horen. Hijzelf wilde de liederen heel graag horen, maar hij wist dat dit mis kon gaan. Daarom liet hij zich van tevoren vastbinden aan de mast van het schip. Toen ze langs de wezens vaarden, begon Odysseus als een gek te schreeuwen om hem los te maken en om richting de Sirenen te varen, maar zijn bemanning kon hem en de Sirenen niet horen door de bijenwas in hun oren. Zo wisten ze veilig langs de wezens te varen.

Commitment devices zijn zeer effectief, aangezien ze onze intenties vastleggen wanneer we helder nadenken en de kans minimaliseren dat we foute beslissingen nemen op momenten dat we tijdelijk minder wilskracht hebben.

Top 5 Commitment Devices

Er bestaan inmiddels talloze commitment devices. Aangezien onze blog gericht is op het verhogen van je productiviteit en verhelpen van concentratieproblemen, hebben wij de volgende top 5 gemaakt (willekeurige volgorde):

1: Stickk.com

Stickk.com is een gratis te gebruiken website, waarop je een bepaald doel kan stellen voor jezelf, bijvoorbeeld elke werkdag om 7:00 opstaan of een verslag af hebben voor een bepaalde datum. Vervolgens kan je zelf een geldbedrag kiezen dat zal worden overgemaakt naar een zogenaamde ‘anti-charity’ als jij dit doel niet behaalt. Een anti-charity is een organisatie waar jij niet achter staat, bijvoorbeeld de Democratic Party als je Republikein bent of vice versa. Dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen.

Aangezien veel mensen een sterkere motivatie ervaren voor het NU vermijden van pijnlijke dingen dan het bereiken van goede dingen in de toekomst, werkt deze service heel goed. Het is alleen wel van groot belang dat je eerlijk bent bij het rapporteren over je resultaten.

2: Cold Turkey Blocker

Cold Turkey Blocker is een gratis ‘blocking app’, waarmee je websites op je computer kunt blokkeren gedurende een in te stellen periode. Als je er een handje van hebt om op automatische piloot naar afleidende sites zoals Facebook, Youtube of nieuwssites te gaan, is dit een heel handige service. Het goede aan deze applicatie is dat de ingestelde blokkade niet omzeild kan worden zoals bij veel andere apps wel mogelijk is. Daarom is dit een krachtig commitment device.

3: De Focus Box

De Focus Box Telefoon Kluis met Tijdslot

De Focus Box is een product dat wij zelf aanbieden in onze webwinkel. Het is een plastic kluis met een tijdslot in het deksel, waarin je potentiële afleidingen zoals je telefoon of gamecontroller kunt opbergen. Zodra je de timer hebt ingesteld, gaat de Box op slot en kan gedurende deze tijd op geen enkele manier (behalve door het kapot te maken, beetje zonde) open. Zo verzeker je jezelf ervan dat je niet afgeleid raakt op het moment dat je aan een taak moet werken. Ook werkt deze box perfect als je even een paar dagen een time-out van technologie wilt, ook wel een Digital Detox genoemd.

4: Focusmate.com

Focusmate.com is een service waarmee je focus-sessies kunt inplannen met mensen over de hele wereld. Tijdens zo’n sessie van 50 minuten staan jij en je focuspartner via webcam in contact met elkaar, maar je praat niet met elkaar. Jullie gaan beiden gefocust aan het werk en aan het eind geef je een review over hoe goed de andere persoon gewerkt heeft. Deze service is krachtig om 2 redenen:

Enerzijds doe je harder je best omdat je je partner niet wil teleurstellen (sociale druk) en anderzijds motiveert het jou als je ziet dat de andere persoon ook goed gefocust is. Natuurlijk kan je even goed afspreken met vrienden of collega’s om focussessies te houden, maar als deze geen tijd of zin hierin hebben of je vaak onderbreken is Focusmate.com een mooi alternatief. Je krijgt op dit platform 3 gratis sessies per week.

5: Forest App

De Forest App is een gratis applicatie op je telefoon waarop je een timer kunt instellen om je telefoongebruik te verminderen. Zodra deze start wordt er een virtueel zaadje geplant dat tot een boom zal uitgroeien in de ingestelde tijd. Echter, het boompje gaat dood zodra je de applicatie verlaat. De gedachte aan het doden van het virtuele boompje is voor veel mensen genoeg reden om geen andere apps te gaan gebruiken.

Je zult al snel merken hoe effectief deze commitment devices zijn. Door hun grote invloed op je wilskracht kunnen ze net het laatste zetje geven dat jij nodig hebt voor het behalen van je langetermijndoelen. Zet onze suggesties nu direct in voor het aanpakken van je concentratieproblemen en voor het verhogen van je productiviteit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *