Verbeter je discipline met deze tips

Steve Jobs

Je weet precies wat je moet doen voor een betere fysieke of mentale gezondheid. Regelmatig sporten, gezond eten, niet te lang op je telefoon zitten, lezen, mediteren etc. En toch doe je het niet.

Kennis is één. Het ook echt benutten is iets anders.  Op het moment dat je motivatie laag is, ben je maar van één ding afhankelijk.  Discipline.  Iets toch doen als je geen zin hebt, of iets juist niet doen als de verleiding enorm is. Discipline is cruciaal voor je succes.

Toch bestaan er veel misverstanden over. Die onze grootse plannen dwarsbomen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel gedaan krijgen de discipline die ze hebben simpelweg beter benutten. Niet dat ze er per se meer van hebben.   Ze kennen zichzelf beter en daardoor presteren ze beter.

In dit artikel leg ik uit hoe discipline werkt, en geef ik je tips hoe jij jouw discipline ook beter kan gaan benutten.

Discipline is eindig

De beste manier om je discipline te verbeteren is door te begrijpen hoe het precies werkt.

Er zijn specifieke onderdelen van onze hersenen, die verantwoordelijk zijn voor onze zelfbeheersing. Dat is ons vermogen om ja te zeggen wanneer ons lichaam nee zegt en vice versa. Dit onderdeel heet de Prefrontale cortex. Het is een van de meest energie-verbruikende delen van ons brein.

Probleem is dat de hoeveelheid beschikbare energie in ons brein beperkt is. Iedere keer dat er energie wordt verbruikt, is er vervolgens minder energie over om te verbranden.  In de praktijk betekent dat daarom dat iedere keer dat we discipline inzetten voor iets, we daarna minder discipline over hebben.

Uit onderzoek van Roy Baumeister kwam dat duidelijk naar voren. Hier werden de proefpersonen opgedeeld in twee groepen, en in een kamer gezet met een schotel chocolate chip cookies en een schotel radijsjes. De ene groep mocht alleen de koekjes eten, en de andere alleen de radijsjes.

Raad zelf maar welke groep hier meer discipline voor nodig had.

Vervolgens kregen beide groepen de opdracht om een onmogelijke puzzel op te lossen. Wat bleek: De radijs-groep stopte na 8 minuten, terwijl de koekjes-groep pas na 18 minuten stopte. De eerste groep had in het eerste deel van het experiment meer wilskracht verbruikt dan de tweede groep.  En daardoor hadden ze in het tweede deel minder over.

Enorm frustrerend, maar dit is wel hoe het werkt. Als je tijdens het avondeten op wilskracht kiest voor een cola light in plaats van een biertje is het vervolgens moeilijker om nee te zeggen tegen dat dessert (niet onmogelijk!).

Nog een grappig voorbeeld van opgeraakte discipline komt van de universiteit van Stanford.Hier hebben studenten aan het eind van het studieblok een tentamenperiode van een week.  In deze week gaat iedereen bizar hard studeren als compensatie voor alle feestjes van de afgelopen tijd. Al hun wilskracht wordt ingezet voor het studeren zelf.

Tegelijkertijd zie je dat ze daardoor hun dieet, hygiëne en slaap compleet verwaarlozen. Omdat daarvoor geen discipline meer beschikbaar is.

Tips voor meer wilskracht

Je kunt er boos over worden dat het zo werkt, maar hier schiet je niets mee op. Wat je beter kunt doen is rekening houden met het feit dat dit nou eenmaal menselijk is. En de discipline die je WEL ter beschikking hebt beter besteden.

Gebruik hiervoor de volgende tips:

  • Plan de taken die de meeste moeite kosten vroeg op de dag.
  • Beperk het aantal beslissingen dat je moet maken. Dan verspil je hier geen kostbare energie aan. Steve Jobs en Mark Zuckerberg hadden bijvoorbeeld maar 1 bepaalde outfit in de kast liggen. Daardoor hoefden ze nooit na te denken over wat ze die dag gingen dragen. Nou is dit misschien wat extreem, maar kies bijvoorbeeld vaste momenten om bepaalde taken uit te voeren. Dan hoef je dit niet op de dag zelf te beslissen.
  • Gebruik commitment devices. Dit zijn tools die je kunt inzetten om goed gedrag te verzekeren. Stel, je merkt dat je ’s avonds veel te veel op je telefoon zit (je discipline is even op). Dan kan je jezelf voor deze slechte gewoonte behoeden met behulp van de Focus Box. Doe je telefoon erin, stel het tijdslot in en verzeker jezelf er van dat je er niet op gaat zitten. Hiervoor bestaan nog tal van andere (gratis) commitment devices, zoals Cold Turkey Blocker en de Forest app.
  • Neem niet teveel hooi op je vork. We hebben vaak de drang om 10 verschillende goede gewoonten tegelijk te starten, om zo snel mogelijk ons leven op de rit te krijgen. Dit kan een paar dagen goed gaan door hoge motivatie. Maar zodra deze afneemt zijn we aangewezen op pure discipline. En die is niet opgewassen tegen de grote hoeveelheid verandering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *